Kies een situatie

Beter energielabel. Wat levert het op?

De aandacht voor het verduurzamen van de woning is groter dan ooit. Veel huiseigenaren willen wel, maar twijfelen. Want wat gaan die maatregelen kosten en wat leveren ze op? Is een investering echt de moeite waard?

Uw energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Woningen met label A zijn het zuinigst, die met label G het minst zuinig. In 2015 heeft de overheid voor elke koopwoning een voorlopig energielabel afgegeven. Op energielabelvoorwoningen.nl kunt u nagaan welk voorlopig energielabel uw huis heeft.

Lagere energierekening
Van energiebesparende investeringen heeft u direct profijt omdat uw energierekening daalt. Daardoor verdient u uw investeringen vaak binnen 10 jaar terug, vooral bij een oudere woning. De belangrijkste ingrepen liggen dan in een betere isolatie. Bij woningen gebouwd voor 1975 is met name dak- en vloerisolatie een lucratieve investering. Voor woningen die al goed geïsoleerd zijn, zit de winst vooral in een zuinigere ketel en in zonnepanelen.

Huis meer waard
Een tweede voordeel van het energiezuinig maken van een huis is dat de verkoopwaarde toeneemt. Maar hoeveel dan? Dat heeft technologiebedrijf Calcasa uitgezocht. Hun conclusie: hoe meer stappen u maakt naar een hoger label, hoe harder de woningwaarde stijgt. Verbetert u uw energielabel met twee of meer stappen, bijvoorbeeld van D naar B, dan is de meeropbrengst 2,8%. Bij drie of meer stappen is dat zelfs 3,6%. Hoe lager het energielabel van uw woning, hoe meer winst er dus te halen is.

Investeren of niet?
Is investeren in energiemaatregelen een goed idee in uw situatie? Daarvoor zijn de volgende vragen van belang:

  • Welk energielabel heeft u nu? Hoe groter het verschil tussen het oude en het nieuwe label, hoe groter de winst door energiebesparing en een hogere woningwaarde.
  • Hoe lang blijft u nog in dit huis wonen? Als u binnenkort wilt verhuizen naar een andere woning, kunt u de plannen beter overlaten aan de volgende bewoner. U verdient uw investeringen dan namelijk niet terug. Wel moet u bij verkoop een definitief energielabel laten zien.
  • Hoe intensief wordt uw huis bewoond? Woont u alleen in een groot huis, waarvan u de helft niet gebruikt en bent u vaak weg? Dan zult u de investeringen minder snel terugverdienen, dan wanneer u daar met een gezin woont en alle ruimten gebruikt.
  • Wat voor type woning heeft u? Een vrijstaande woning vraagt om meer maatregelen dan een appartement. Maar de winst is dan ook vaak groter.
  • Komt u in aanmerking voor subsidies? Kijk op de energiesubsidiewijzer.
  • Heeft u geld om te investeren? Als u geld moet lenen, zijn uw kosten hoger. Maar ook met een lening zijn de investeringen goed terug te verdienen.

Wilt u advies over de financiering van uw energie-investeringen? Neem dan contact op met ons kantoor.01-02-2019
Top